Nevidiaci školáci ešte prázdninujú

04.01.2008 Levoča

Levoča 4. januára (TASR) - Vyše sto žiakov Základnej školy internátnej pre nevidiacich v Levoči ešte prázdninuje so svojimi rodinami. Do školských lavíc sa vrátia v pondelok 7. januára.
Škola je najstaršia svojho druhu na Slovensku. Funguje od roku 1922. Jej súčasťou je okrem základnej aj materská a špeciálna škola pre zrakovo postihnuté deti. V uplynulom školskom roku tam ukončilo základné vzdelanie deväť žiakov, ktorí pokračujú v štúdiu na stredných školách a odborných učilištiach. Najviac z nich sa rozhodlo pre Strednú zdravotnú školu v Levoči, odbor masér. Medzi absolventmi sú však aj študenti gymnázia.
Zastupujúca riaditeľka Šarlota Múdra pre TASR uviedla, že vo februári 2007 spustili do prevádzky modernú počítačovú učebňu s programami pre zrakovo postihnutých. Išlo o investíciu v hodnote asi 400-tisíc korún. V učebni sú bežné počítače, ale so špeciálnymi programami pre nevidiacich, napríklad JAWS, ktorý ozvučí, resp. prečíta všetko, čo je na monitore. Prínosom pre slabozrakých je program Magic umožňujúci rôzne zväčšovať texty a obrázky na monitore.
Obnovou prešla školská dielňa, kde sa žiaci učia základom práce s drevom a kovom. Nová je aj školská kuchynka. Má štyri kuchynské kútiky, kde sa deti učia samostatnosti.
Pedagógovia školy sa snažia uľahčiť nevidiacim žiakom vnímanie reliéfnych obrázkov, a tak sa pred časom pustili do prípravy novej cvičebnice tyflografiky. \"Prvé dve časti sa nám už podarilo vydať, tretia by mala vyjsť v tomto roku, \" dodala Múdra.
 

Vyberte región